Bakverk & recept

Lussebullar [ Det här är godaste receptet]

Det är dags att baka till julbaket? Mångas favorit är lussebullar och det bakas bara 1 gång om året och det är till jul.
Vill du ha saftiga lussebullar? Ja det får du om du tillsätter kesella.
Så här bakar du saftiga lussebullar.

Saftiga lussebullar med kesella

Du behöver :

• 50 g jäst

• 100 g smör

• 5 dl mjölk

• 250 g kesella

• 1 tsk salt

• 2 pkt saffran

• 17 dl mjöl

• 2 dl strösocker

Russin

ägg ( till pensling)

Gör så här :

1. Smula ner jäst i en bunke

2. Smält smör och tillsätt mjölken. Värm upp smör och mjölk till Max 37 grader och häll det i bunken.

3. Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och nästan all mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt degen jäsa i ca 30 min övertäckt.

4. Ta upp degen på mjölad bänk och dela degen i ca 35 bitar.
Baka ut till valfria former och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Garnera med russin och jäs degen igen 30 min.

5. Sätt ugnen på 225.

6. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter.