Libanesisk mat

Vad man kan äta i naturen nu!

Vad kan man egentligen äta i naturen nu?

Nu börjar hösten, de tidiga morgnarna när dimman ligger tätt ovanför marken. Frosten kommer när som, kanske har den redan kommit norröver. Här i Skåne är det relativt varmt om dagarna förutom på kvällskvisten och på morgonen. När kylan drar på så här, kan man undra vad det egentligen finns att äta nu förutom bark 😉 Man kan dock koka té på bark, men fråga markägaren först och trädet.

 • rönnbär – höjer ditt C-vitaminbehov, men de är väldigt beska. Du kan göra rönnbärsmarmelad, gelé och saft. Dock väldigt speciell smak.
 • fläderbär – fläderbärssaft eller gör en fläderbärstinktur. Kanon när du ligger hemma och har feber då fläder är nedsättande
 • Lingon –
 • Nypon – högt C-vitamininnehåll men förstörs om du värmer de på högre än 40 grader. Så vill du bevara C-vitamin så torka de i speciell frukttork eller i ugn på låg värme. Dela då dem och kärna ur. Gör nyponmos eller nyponpulver, krävs en stark mixer för is.
 • Hasselnötter – plockas och torkas.
 • Ekollon – mycket garvämnen, användes att mata grisarna med. Dessa ekollon måste först kokas eller torkas i ugn. Skalas. Smaka av om de ev behöver värmas upp igen.
 • Kantareller – plocka endast om du är bra på svamp.
 • Hästkastanjer – sägs vara giftiga med du kan använda de som tvättnötter. Till vittvätt, skala dem.
 • Kardborre – under tidig vår kan de unga ettåriga plantorna ätas råa – både blad, stjälkar och späda rötter. För att få större rötter skördas de ettåriga plantorna på hösten, när roten växt till sig lite men ännu inte blivit besk.
 • Havtorn – finns ibland vilt att plocka. Ännu en C-vitamin
 • Tall – De smala rötterna från unga tallar går att äta färska, kokade i soppa/gryta eller så kan man torka dem. På barren kan man göra en vitaminrik dryck. Koka ett par nävar tallbarr ca 20 minuter i ½ liter vatten.
 • Kärleksört – goda blad som kan användas i sallad eller göra någon röra på