Allmänt

Jag har börjat få till mig växter och örter när jag arbetar med trumman

Hej, då jag har fått mitt namn Nordenstjarna så vill jag gärna arbeta med växter och örter som finns här i Norden. Jag tycker absolut att vi ska ta tillvara av det vi har och fler borde lära sig att inte bara plocka svamp utan även sin medicin eller té. Självklart ska vi inte rensa allt utan man ska plocka med måtta. Så fler kan få äran att se hur vissa växter ser ut i naturen och att inte växterna ska bli fridlysta. Man kan också ta fröer från stänglar och så hemma, då kan du göra som du vill. Innan du går ut i skog och mark så tänk på allemansrätten.

Det jag delar med här är örter och växter jag får till mig när jag trummar/behandlar en kund. Jag kan gå igenom de örter jag känner till men som sagt så vill jag använda det vi har här. Det är ju skönt att kunna gå till kryddhyllan och använda det som finns, men jag tror det är ännu bättre att lära känna moder jord. När jag får till mig en ört så vill jag så klart hitta denna ute i naturen och försöka ha ett samtal. Men nu söker jag fakta vad som finns i böcker och på nätet.

 

 

Brunört Prunella vulgaris L. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/prune/prunvul.html

Beskrivning. Brunört är en flerårig, gleshårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög. Stjälken har motsatta hela blad, det översta bladparet är vanligen fäst alldeles under blomställningen. Brunört blommar i juli-augusti med violetta eller ibland rent vita blommor. Blommornas stödblad är ofta brunaktiga och bildar tillsammans med blommorna en nästan huvudlik samling. Blommorna är drygt en centimeter långa.

Utbredning. Brunört är vanlig i hela landet utom i de allra nordligaste fjälltrakterna. Den växer på nästan alla typer av marker. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Brunört finns i hela landet utom de allra nordligaste delarna, och växer på ängar, vid skogsbryn och i gräsmattor. Den är lätt att känna igen och blommar i juli-augusti, med violetta och ibland vita blommor.

Medicinska egenskaper:

Inflammation, herpes av båda typerna och förmodligen vissa andra typer av virus även om man endast har gjort riktiga studier på just Herpes, lätta obalanser i blodsockret, koncentrationssvårigheter, muskelatrofi(muskelförslappning), sår och blödningar(invärtes och utvärtes).

Aktiva ämnen: Saponiner(Triterpensaponiner), alkaloider, glykosider, eteriska oljor, harts, ursulsyra, garvsyra och en hel del vitaminer och mineraler.

Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt. Det finns de som är allergiska. Börja med en liten dos. Vid illamående – sluta ta örten.