Allmänt

Hur lever man billigt och nyttigt?

Ibland är det inte lätt att försöka leva hälsosamt och ekonomiskt, hållbart. Är man kanske arbetslös, har en stor familj eller långtidssjukskriven. Oavsett varför du har svårt med att få ihop mättande, nyttiga och mindre dyra recept så går det faktiskt.

Det billigaste är att köpa storpack! Kanske kan du gå ihop med grannen eller en vän med att köpa säck med potatis, lök och morötter. Vitkål när den svenska kommer är otroligt billig också. Men aldrig sett att den säljs i storpack.

Så vad ska du göra med dessa?

Lök- innehåller svavel som är nyttigt för kroppen och håret. Använd under fötterna i strumpor för febernedsättande. Löksoppa krävs inte många ingr. Du kan ha lök i ett glas vatten på sängbordet mot förkylning.

Morot- innehåller A-vitamin som är väldigt bra för mörkerseendet och för framför allt för levern. Man kan pressa juice av morötter, sen av köttet som blir kvar kan du antingen baka bröd av eller göra morotsbiffar eller blanda ut det i något annat.

Potatis- finns otroligt många olika rätter att göra på. Skalar du alltid potatisen? Billiga chips är att fritera potatisskalet. Inte så hälsosamt men hållbart. Potatisvattnet du kokar potatisen i, är basisk. Så har du problem men ledvärk, smärta i kroppen pga sur kropp. Kan du alltid använda potatisvattnet att dricka. Kroppen ska alltid vara basisk och det är den om du äter så hälsosamt som möjligt.

Vitkål är utmärkt att mjölksyra eller att ha i ugn. Bladen använder jag ibland istället för lasagneplattor.

Andra tips är att på våren samla in så många ätliga växter så du kan göra vildsallad, soppa, pesto och mycket mer. Antingen att du fryser in dem eller torkar. Brännässla finns nästan året ut. Nu till vintern är det inte så mycket men den som har gott om svampkunskap kan samla in en del. Alla dessa tips sänker matkostnaden och förbättrar hälsan avsevärt.

Ett sista tips är att grodda och göra skott så som solrosskott eller ärtskott. Grodda kan du göra på linser och en del bönor. Har du svårt att äta baljväxter råder jag att börja med de som inte är så kraftiga.

Börja med dessa tips!